Martin & Eliza Carthy
Martin Carthy is zo ongeveer de meest invloedrijke muzikant die de Engelse folk voortbracht. Ter illustratie: twee jaar voordat hij zelfs maar zijn eerste album uitbracht, werd hij al genoemd in de hoestekst van The Freewheelin’ Bob Dylan (1963!). Zijn duo met Dave Swarbrick bracht in de tweede helft van de jaren zestig legendarische albums voort. Beiden deden de folkpuristen gruwen toen ze vervolgens toetraden tot folkrockbands: Swarbrick werd lid van Fairport Convention, Carthy trad toe tot Steeleye Span, en vervolgens The Albion Country Band.
Hij keerde wel geregeld weer terug naar die pure folk, solo of met The Watersons – later Waterson:Carthy – de zingende dynastie uit Yorkshire (Carthy huwde Norma Waterson en werd dus familie), maar hij zat nooit ver af van het experiment.
Zo was hij één van de drijvende krachten achter folk-brass band Brass Monkey (met o.a. John Kirkpatrick) en zelfs dancebeats en oosterse muziek werden niet geschuwd in het recentere multiculturele collectief The Imagined Village.
De dochter van Martin Carthy en Norma Waterson, Eliza Carthy, was daar ook lid van – eerder troffen vader en zoon (én moeder Norma) elkaar muzikaal al in Waterson:Carthy. Eliza is sindsdien uitgegroeid tot één van de toonaangevende muzikanten in de Engelse folk, maar ook zij heeft zich nooit in het traditionele folk-hoekje vast laten roesten – zie o.a. haar recente werk met The Wayward Band. Hoewel ze veel hebben samengewerkt door de jaren heen zowel op het podium als op albums, maakten vader en dochter pas in 2014 een echt duo-album, te weten The Moral Of The Elephant – en dat was een album dat die folkpuristen dan wel weer blij maakte. Maar die lieden zijn tegenwoordig allang niet meer zo kortzichtig als dat ze in Carthy’s jonge jaren waren.
Het voorprogramma wordt verzorgd door CocoNaff & Friends – een “oriental fusion band”; muziek gebaseerd op Arabische maqams vermengd met flamengo – zie het als een muzikale connectie tussen Damascus en Andalucië. De Syrische gitarist Ahmad Naffory studeerde aan de conservatoria van Damascus en Beiroet. Als vluchteling is hij na allerlei omzwervingen – gedurende een voor vele lotgenoten rampzalige periode – in Amsterdam terecht gekomen. Met Claudia Willmitzer (oud, arabische voorloper van de luit) richtte Ahmad CocoNaff & Friends op, onder welke naam inmiddels twee albums zijn opgenomen. Het trio wordt gecompleteerd door Simon Basher, zelf een veteraan in het Londense sessie-circuit in de jaren negentig, aanvankelijk als bassist, later (en zo ook bij CocoNaff) op percussie.
Er zijn slechts twee concerten in Nederland van Martin & Eliza Carthy – het andere is de dag erna bij GUO Oisterwijk.
Tijdig reserveren een must!
NB dit is het laatste Roots aan de Zaan-concert in De Verkadezaal. Per 1 december 2018 staan onze grotere concerten in De Vermaning, Westzijde 80, Zaandam.