De Kat & Friends

Datum : 18 / feb / 2019
Tijd : 20:15
Adres : Burgemeester Norbruislaan 17, 3555 ED Utrecht

De Kat & Friends

Parelsessies

Vrolijke blues als erfenis van ‘Acadie’

Liefhebbers van Americana zullen ‘cajun’ en ‘zydeco’ kennen als aanstekelijke dansmuziek, gespeeld op trekzak met meestal Franstalige zang erbij. Het concert van deze avond laat daarvan swingende voorbeelden horen, verpakt in de beschrijving van de eeuwenoude ontstaansgeschiedenis van deze ‘vrolijke tak van de blues’ uit Louisiana.

Muzikaal vertolker en historische gids is bluesaccordeonist en componist Henk de Kat uit Delft. Hij treedt op met de Utrechtse mondharmonicaspeler Hans de Vries, bekend van Louisiana Radio, jazzdrummer Jeroen Elfferich en Ferdinand Bakker, de voormalige gitaar-voorman van cultband Alquin die ditmaal meest de fiddle zal bespelen.

Het viertal put zijn inspiratie allereerst uit de zydeco van Clifton Chenier (1925-1987). Deze legendarische zwarte blues-muzikant uit Lafayette, ook wel de ‘BB King op accordeon’ genoemd, wordt geëerd met een song over zijn laatste optreden in een jazzclub in New York, kort voor zijn overlijden.

Maar eerst schetsen De Kat en zijn maten met eigen composities hoe het allemaal begon, met de emigratie rond 1600 van Franse boeren en vissers naar de kusten van Canada. Daar hoopten die toenmalige Europese gelukszoekers hun ‘Acadie’ te vinden, het beloofde land. Die annexatie kostte niet alleen veel indianen het leven, veel Fransen zelf (‘Acadiens’ genoemd, later verbasterd tot ‘cajuns’) werden rond 1750 op hun beurt wreed uit Canada verdreven naar onder meer Louisiana. Dat gebeurde nota bene op basis van de in 1713 in deze stad gesloten ‘Vrede van Utrecht’.

De band laat vervolgens beurtelings in het Frans en het Engels horen hoe in de moerassige binnenlanden achter New Orleans traditionele Keltische fiddle-muziek zich ging mengen met de ritmiek van zwarte slaven op de katoenplantages. Afrika komt verder aan bod in een nieuw nummer over een Zulu-accordeonist, die ten tijde van de Apartheid opzwepende jive speelde. De zangers van Lady Smith Black Mambazo hielpen bij de speurtocht naar die man.

Al met al belooft het een ongewoon gevarieerd concert te worden, dankzij de afwisseling van bluesy songs, verhalende ballads plus een snuifje aanverwante Texmex. Centraal staat telkens de sound van de accordeon, waarbij opvalt dat De Kat op zijn instrument niet alleen het klavier bespeelt, maar ook de knoppenkant. Zo fungeert hij tegelijk als bassist van de band. Met die voor de blues unieke stijl werd hij twee keer uitgeroepen tot ‘Beste zydeco-accordeonist van Europa’, drie keer speelde hij op het North Sea Jazz festival.

Horen hoe zoiets nu klinkt? Klik hier of hier