Blog Post

News from us
21 september 2018

Luisterpodia vragen echte aandacht voor muziek

(Foto: Frank van den Ing)

Zeventien podia verspreid over heel Nederland hebben zich verenigd onder de naam Luisterpodia. Hun doel: echte aandacht voor de muziek en de artiest op het podium. Op vrijdag 14 september vond de feestelijke kick-off van Luisterpodia plaats in Theater In de Steeg in Den Haag.

Frank Bukkems (Acoustic Alley, Den Haag) opende de avond met videoboodschappen van artiesten die hun weg naar de diverse Luisterpodia afgelopen jaren hebben gevonden. Zo noemde Robert-Jan Stips (Nits) het “een prachtig initiatief” en roemde Lynne Hansen de “warmth of the audience” en de professionaliteit van de vrijwilligers van de verschillende podia. Ed Veltrop (O’Dreams) en Stephanie Struijk vertelden dat zij graag bij de Luisterpodia spelen omdat het publiek altijd zo aandachtig luistert. Mooie woorden van artiesten die de Luisterpodia duidelijk een warm hart toedragen! Daarna werd de website http://www.luisterpodia.nl onthuld.

Vervolgens leidde Bart Hendriks (In the Woods, Leusden) een panel met Jan Donkers (radiomaker, journalist, performer), Ad Vanderveen (artiest), Nico Vermeulen (Puur Wit Concerten, Terheijden), Bert Pijpers (boeker en muziekindustrie) en Karen Proeme (boeker). De eerste stelling ging over “the Dutch disease”, het veelvuldig praten van het publiek tijdens concerten, wat zowel voor ander publiek als voor de artiesten erg storend is. Jan Donkers noemde het “een gebrek aan respect” en Ad Vanderveen vindt het “erg afleidend”. Karen Proeme merkte op dat de hoeveelheid gepraat per zaal en soort concert kan verschillen. Volgens de panelleden helpen zitconcerten, een gesloten bar tijdens het optreden en elkaar aanspreken op gedrag om een stille zaal te krijgen. Tijdens de tweede stelling spraken de panelleden over het bereiken van de doelgroep van Luisterpodia. Nico Vermeulen noemde daarbij de “raakfactor” van belang, artiesten die hun verhaal weten over te brengen op het publiek. Bert Pijpers merkte op dat jonge artiesten ook een jonger publiek kunnen binnenhalen. Hij zou graag meer ruimte zien om gedurende het jaar artiesten te boeken die zich aandienen. Karen Proeme noemde het initiatief Luisterpodia een kans voor de diverse podia om bekender te worden. Met de overhandiging van een boek met songteksten van de onlangs overleden Ad van Meurs (‘The Watchman’) bedankte Bart Hendriks de panelleden voor hun deelname.

Na een pauze in de foyer waarin het publiek kon bijpraten, betrad Ad Vanderveen het podium. Met zijn enorme staat van dienst heeft hij afgelopen jaren al op een flink aantal Luisterpodia gestaan. Ad speelde met band en gastmuzikant Joost van Es (Parel van Zuilen, Utrecht) op viool een set van ongeveer een uur, bestaande uit oud en nieuw werk. Het optreden maakte duidelijk waar Luisterpodia voor staat: eerlijke muziek, rechtstreeks contact met het publiek en een zaal vol aandacht.

Verslag: Marieke van den Berg

Foto’s: Frank van den Ing 
|